Assalamualaikum,
Saya nak bercerita sikit tentang pengalaman saya mengikuti Kursus Pra Perkahwinan di Tampin, Negeri  Sembilan pada 2-3 October 2010.
Bertempat di:
Pedoman Khusus Enterprise
B-8/3, Tampin Square 73000 Tampin, NS
Tel: 06-4418579
Sesiapa yang berminat boleh lah terus hubungi nombor ni or dtg terus ke sana. X susa pun nak cari.
Sepatutnya 1 kelas 80 org tapi hari tu mmg ramai sangat dalam 100++ jgk la. Jadi agak sempit ruang dalam bilik ceramah. Ceramah meliputi beberapa modul. Antaranya:
-          Akidah
-          Ibadah
-          Akhlak
-          Perkahwinan & Prosedur
-          Hubungan dalam Keluarga
-          Pengurusan Kewangan, Masa, Stress, Kesihatan
-          Komunikasi  Suami Isteri
-          Perkhidmatan Rundingcara di  Jabatan Agama Islam
-          Pembubaran Perkahwinan
Setelah selesai lengkap semua modul di atas, pada hari terakhir barulah kami semua layak terima sijil layak kahwin.. hehe..
RASANYA MACAM TAK PERCAYA dah nak kahwin, target nak kahwin sebenarnya dalam umur 26 tapi jodoh datang awal, sangat bersyukur sebab inilah jodoh yang saya nanti-nantikan.
Pengalaman masa ceramah sangat best. Hari pertama je dah terlewat so kelam kabut drive ke tampin.. terpaksa lah pecut potong lori, kereta termasuk ambulan sekali. :-p Pukul 8-8.45 sesi pendaftaran. Tapi ceramah bermula pada pukul 9.30 sebab ramai jg rupanya yang lewat. Tempat ceramah tu pulak kat tingkat 4 Tampin Square, JENUH jugak nak mendaki tangga tinggi2 gtu.. abis berpeluh. (lama tak exercise da..hee)
Rasanya ralat jugak sbb hadiri kursus kahwin tanpa tunang di sisi. Tapi disebabkan desakan masa, kenelah  akur.. hehe.. en. Tunang juga masih belum ambil sebab sibuk dgn urusan kerja.. kesian dia.
Ceramah yang paling best dikendalikan oleh Ustaz Mohd Rashdan (hehe sama dgn nama tunang) dan yang kedua Ustaz Azamir Alias. Ustaz Azamir ni mmg kelakar orangnya dari awl ceramah hingga habis semua orang gelak non stop.Credit to him kerana berjaya menghilangkan ngantuk kami.
So kepada pasangan di luar sana, nasihat saya kalau nak ambil kursus kahwin masa yang paling sesuai dalam lingkungan 3-4 bulan sebelum tarikh perkahwinan  supaya tak tergesa-gesa or kelam kabut last minit. Even saya orang melaka, saya direct buat kat Tampin sebab saya area Alor Gajah. Jadi dekatlah. Tapi mostly peserta ceramah dari Melaka sbb kat Melaka da full. Jadi yang jauh2 dari jasin, merlimau terpaksa lah drive jauh2 ke tampin ni. So...  planning awal untuk langkah selamat. Peace.
Salam.


Comments (7)

On October 6, 2010 at 1:42 AM , shin said...

hai. sy memg tgh cari kursus kawin area melaka.. lucky to c u article. tq.

 
On December 25, 2010 at 11:03 PM , Azrena ♥ Anuar said...

tumpang tanya.. berapa harganya?

 
On February 1, 2011 at 11:11 PM , Martasha Rosman said...

rena.. rm80 je..:-)

 
On February 2, 2011 at 12:52 AM , nurin said...

wow gud info.
seng nk kwin nnt.
hehehe

 
On February 2, 2011 at 10:41 PM , Martasha Rosman said...

hehe.. semoga berguna perkongsian ni untuk yang berada sekitar melaka :-)

 
On February 4, 2011 at 7:06 PM , CORETAN Zahar said...

lastly jumpa jugak no phone nie...
sy pun duk alor gajah, senang sikit nk g tampin.
credit to you martasha rosman....

 
On February 5, 2011 at 6:16 AM , Martasha Rosman said...

ur welcome zahar... (^_^)